tisdag 11 november 2008

Sparkad chef på Migrationsverket har fått upprättelse

Lennart Eriksson, uppskattad enhetschef på Migrationsverket, drev privat en blogg där han bl a uttryckte stöd för staten Israel. På grund av detta fick han sparken och blev degraderad.

Eriksson anmälde Migrationsverket till arbetsdomstolen och har nu fått upprättelse och dessutom 100 000 kronor i skadestånd.

Det har under rättegången visat sig att det på Migrationsverket inte är ok att gilla Israel. Bl a reagerade hans chefer på att han kallade "en palestinsk frihetskämpe för terrorgeneral". "Frihetskämpen" var ingen mindre än Hamas grundare Ahmed Yassin.

Man kan tycka vad man vill om Mellanöstern men man får inte låta politiska åsikter ligga till grund för att anställa eller sparka någon. Det är mycket tydligt i svensk lag. Det är dock tråkigt att miljön på Migrationsverket verkar vara så skev när det gäller Mellanösternkonflikten. Åsikterna skiljer sig också markant från Sveriges officiella utrikespolitik. Det är alltså helt ok att på Migrationsverket kalla Hamas för frihetskämpar men inte ok att försvara Israel som den enda demokratin i Mellanöstern.

Vad som mera är intressant är att andra medarbetare på Migrationsverket har haft samröre med terrororganisationen Hizbollah. I dessa fall har inga åtgärder vidtagits. Som tidigare verkar det ok att engagera sig politiskt mot Israel på Migrationsverket men definitivt inte för.

Bra att arbetsdomstolen nu sagt ifrån och gett Migrationsverket en repa för att de blandat ihop privata politiska åsikter med myndighetsutövning.

En som skrivit mycket om det här ärendet är Merit Wager.

0 kommentarer: