måndag 8 december 2008

Rasism är vidrigt

Idag hittades avhuggna grishuvuden på en mosképlats i Göteborg. Att så uppenbart skända någon annans tro på det sättet är cynisk rasism. Enligt Islam får man inte äta griskött så det faktum att man valt grishuvuden tyder på att man gjort sitt yttersta för att förolämpa med störst möjliga effekt.

Vi bör värna religionsfriheten i Sverige. Alla ska ha rätt att utöva sin tro inom lagens gränser. Det är bara när vi kan ha respekt för varandras tro som vi kan bygga ett samhälle byggt på en annan gemenskap än på den som kommer av just religion, etniskt ursprung eller miljö. Jag uppmanar vanliga göteborgare att uttrycka sin avsky mot den typen av rasism som artiklarna ovan är exempel på. Hoppas moskébygget blir klart så snart som möjligt.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är Islam för ras menar du?

Daniel sa...

Kanske lite löjligt att påpeka men ändå nödvändigt, islam är ingen ras.

Eftersom vi lever i en global värld måste man ställa sig frågan om hur muslimer hade reagerat om en kyrka planerades bygga i mellanöstern och sätta det i persepektiv till vad som händer här. Hör en moske hemma i Sverige, hör en kyrka hemma i Saudi Arabien m.m.

Mvh Daniel

Anonym sa...

http://en.wikipedia.org/wiki/Wahhabi

Ja, saudisk wahhabism låter ju lockande!

Maria sa...

Men snälla du...det här har inget med rasism att göra. Islam är inte ett ras.Vi hatar den vidriga dödssekten islam (islam är INTE en religion!). Så vi vill inte att man bygger djävulsdyrkar hus i kristet land. Jo, Sverige är ett kristet land! Pedofil/mördaren Mohammed och hans herre Allah/Satan måste vi sätta stopp NU innan det är försent.

Anonym sa...

OK

Tobias Struck sa...

Hej Samuel. Rasism är bara att härleda skillnader mellan olika folktypers genomsnittliga kognitiva förmåga till respektive typs biologiskt genetiska förutsättningar - samt att se ett värde med den egna folktypens etniska solidaritet. Det finns många olika slags rasister. Jag är rasist. Men jag skulle aldrig störa andras religionsutövande. Vidare är jag mot all form av rashat och rasdiskriminering. Frid.

Samuel Danofsky sa...

Jag har valt att publicera alla kommentarer till den här posten (så länge som man kan läsa dem). Det har jag gjort för att lyfta fram det faktum att det finns många människor därute med en enligt mig mycket skev bild av både människan och verkligheten.

Rasism i vardagligt tal är ett ord som innebär hat/fördomar mot grupper baserade på etniskt ursprung och/eller religion. Och att man tilldelar människor ur dessa grupper vissa egenskaper. Vanligt för rasisten är också att man värderar dessa grupper olika. Eftersom forskare idag inte delar in folk i raser så är ju själva rasdefintionen inte längre avgörande för om man är rasist eller inte.

En klassisk manöver av rasister är att de försöker använda sig av semantik för att inte klassas som just rasister. Ett exempel är att "araber kan inte vara antisemiter eftersom de själva är ett semitiskt folk" fast alla vet att antisemitism handlar om rasism mot judar och inget annat.

Den mest skrämmande kommentatorn är dock Tobias Struck nedan. Efter en snabb läsning på hans bloggar framträder en konspirationsteoretiker med en svaghet för rasuppdelning och en sorts naziinspirerad kristendom. Dessutom har han fel när han säger att rasismen är vetenskapligt bevisad. Olika etniciteter har kanske vissa genetiska markörermen de genetiska olikheterna inom gruppen kan vara mycket stora och personer från två olika grupper kan vara mer lika än två personer inom gruppen. Dessutom säger inte en grupps gemensamma genetiska uppsättning någonting om deras värde eller egenskaper.

Till Daniel: Bara för att religionsfrihet inte råder i SaudiArabien betyder det inte att den inte kan råda här. Jag vill vara bättre än Saudierna.

Tobias Struck sa...

Samuel. Genomsnitten i folktyperna varierar kognitivt. Det betyder att med rådande massinvandring från generellt sett mer naiva folktyper än den kaukasoida, så riskerar vi ett kulturfördärv. Detta oroar emellertid inte de rikaste i deras safe havens, som du ju arbetar för. De bryr sig bara om en enda sak: En global marknad under en privilegierad världsregeringselit. Du är en politisk geisha, en gatflicka med dyr parfym, så vem bryr sig om vad du tycker om FG? Alla våra tankar fanns innan NSDAP. Hitler var en infiltratör (historiskt faktum, läs på), som blåste världen med sitt Tredje Rike. Allt var beställt av stenrika sionister, som ville slå två flugor i en smäll: Döda många Torah-trogna judar - och få världens sympati för en "judisk" (sionistisk/ateistisk) stat.

Philip W sa...

Fantastiskt bra svarat Samuel. Helt i linje med modern vetenskap, all seriös forskning och en humanistisk och klok politik. Jag blir stolt över att vara partikamrat med dig!

Ser fram emot att se dig i Bryssel...

Redaktören sa...

Religiösa konflikter är inte och har aldrig varit en fråga om rasism. De kan kombineras med rasistiska motiv men är inte det per automatik.
Att föra samman de båda konflikterna är okunnigt och något som tonåringar gör...

Majoriteten av världens befolkning resonerar inte så, så det förefaller märkligt när PK-folket använder sådana argument när de vill framstå som globala och världsmedvetna.

Rasism är inte så utbredd som AFA & Co vill få det att verka. Endast genom att påstå detta kan de nämligen berättiga sin existens och panga rutor, slå ner poliser och snatta. Främlingsfientlighet är utbredd men det är under inga omständigheter samma sak. Det finns överallt i världen (även hos mörkhyade folk!). Lite mer nyans tack.

PS Tobias Struck är skogstokig.

Samuel Danofsky sa...

Nyans är viktigt men det kan vara svårt i korta bloggposter.

Som jag försökte föra fram i min tidigare kommentar så tycker jag att den klassiska definitionen av rasism (uppdelning av folk i raser med följande värdering av dessa) är ganska överspelad. Av dessa finns det bara några få kvar. Ordet rasism idag har ofta en annan innebörd i vardagen.

Främlingsfientlighet/rädsla är kanske bättre ord att använda.

Jag ser det som hände i Göteborg som ett uttryck för detta och inte som en religiös konflikt. Främlingsfientlighet är självklart något som finns inom de flesta grupperingar såväl etniska som religiösa.