onsdag 3 december 2008

Köp inte Volvo eller SAAB för mina pengar

Först kom beskedet att Volvo riskerar att säljas. Sedan kom beskedet att samma gäller för SAAB. Detta under en en finanskris/lågkonjunktur som drabbat bilindustrin svårt. Jag förstår att många känner oro. Men en del av mig är glad.

Både Ford och GM har varit usla ägare till Volvo och SAAB sedan de köpte dem. Det var längesen det gick bra för dessa amerikanska bilgiganter och istället för att utveckla SAAB och Volvo har de dragit med dem ner i skiten. Bättre då om någon mer visionär och effektiv ägare träder in. Och den ägaren stavas inte STATEN. Sverige har förut prövat att pumpa in skattepengar i företag det går dåligt för. Varvsindustrin är väl det tydligaste exemplet och det gick ju inte så bra.

Vad staten kan göra är att bistå med stöd till forskning och utveckling samt omskolning och vidareutbildning för att anpassa arbetskraften inför de omstruktureringar som är nödvändiga i varje lågkonjunktur. Det är väl använda skattepengar!

Uppdatering 17/12: Debatten fortsätter men mitt inlägg gäller fortfarande. Det tycker visst ganska många andra också.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, jag vill inte köpa någon bilfabrik med mina pengar.
elina iniskogen

Anonym sa...

Jag är garanterat MYCKET fattigare än vad du är, men skulle inte ha något emot om staten köpte Volvo och SAAB för skattepengar så länge inte ett ruttet öre gick till direktörer, korrumperade fackpampar eller aktieägare.

Sen kan företagen/t säljas igen, men till ett vettigt pris och inte kaffepengar som ni borgerliga har en tendens att sälja allmän egendom för.

Röda hälsningar från östra Göteborg

Samuel Danofsky sa...

Problemet är att det är mycket bättre att staten satsar pengarna på utbildning och omställning av de människor som riskerar att förlora sina jobb hos Volvo och SAAB.

Det är en investering i framtiden istället för att slänga pengar i sjön på förlegade företag som inte klara sig själva.