måndag 9 februari 2009

Till diplomaternas försvar

SVT-programmet Diplomaterna framställer dem som jobbar på UD som taktlösa glidare som bara är ute efter att roa sig och som gör narr av människor från andra länder.

Inget kunde vara längre från verkligheten. Jag har själv arbetat på UD och kan intyga att de flesta som arbetar där är mycket seriösa, ambitiösa, intelligenta människor som arbetar mycket hårt för en låg ersättning och vars resultat inte uppskattas i den utsträckning de förtjänar. En som uppmärksammat den felaktiga bilden har skrivit på Expressen om detta.

UD-tjänstemän har t ex uppgifter som att skriva analytiska rapporter om olika länder, situationer och regioner. Dessa rapporter är ofta av mycket hög kvalitet men läses inet av särskilt många. Som utlandstationerad måste man arbeta med allt från dessa analyser, konsulära ärenden till att rent praktiskt hålla ambassaden igång.

Mingel med drinkar är väl roligt den första gången men de flesta kan intyga att man för det mesta endast går på mottagningar för att tjänsten kräver det (trots att man inte får övertid för det) och därmed förlorar man mycket privat tid med familj och vänner.

Den svenska utrikesförvaltningen är i stort behov av en strategisk utvärdering och starkare kopplas till svenska behov, prioriteringar och utrikespolitiska mål. Detta har dock inget att göra med den höga kompetens som de flesta medarbetare på UD besitter.

0 kommentarer: