torsdag 5 februari 2009

Antisemitism på Norrköpings stadsbibliotek

På Norrköpings stadsbibliotek har den lokala Palestinska Föreningen en utställning med anledning av det senaste kriget i Gaza. Så långt har jag inga problem.

Det är när jag läser att utställningen likställer situationen i Gaza med Förintelsen som jag blir upprörd. Detta är ännu ett exempel för att gränsen flyttats i vårt samhälle när det gäller vad som är rumsren antisemitism. Att likställa palestiniernas situation med Förintelsen är en modern form av antisemitism. Dels så förringar man Förintelsen och försöker göra om historiska fakta och dels så försöker man utmåla Israel som en nazistisk stat. Det sistnämnda är naturligtvis en extra grov förolämpning med tanke på att det var just det judiska folket som utsattes för ett industriellt folkmord av nazisterna.

Det finns många konflikter man rent faktamässigt kan dra paralleller med när det gäller Israel-Palestina. Förintelsen är inte en av dem.

EU har en arbetsdefinition av antisemitism. I den står det bl a följande:

Examples of the ways in which Antisemitism manifests itself with regard to the State of Israel taking into account the overall context could
include:

  • Drawing comparisons of contemporary Israeli policy to that of the Nazis


Ordföranden i förening deklarerar också öppet denna ståndpunkt när han, Ibrahim Mohsen, säger:
Det som skedde i förintelsen var fruktansvärt och alla människor sade att det ska aldrig hända igen, men det händer nu igen.

Skäms Ibrahim och skäms Stadsbiblioteket i Nörrköping för att man inte har mer koll på vad antisemitism är!

Uppdatering: Läser nu att utställningen plockas ner. Bra! Men trist att det behövs media för att personal på biblioteket ska känna igen antisemitism.

Uppdatering igen: Vi passa på att tacka min partivän Mathias Sundin i Norrköping för att han uppmärksamamde detta och handlade kraftfullt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Speciellt intressant är det ju också att man jämställer Israel med nazism när den pan-arabiska rörelsen och de arabiska palestinierna i synnerhet har stark historisk koppling till nazisterna och deras ideologi. Läs gärna detta.

http://www.cdn-friends-icej.ca/medigest/may00/arabnazi.html

/Micke

Anonym sa...

Märklig definition på antisemitism. Varför skulle det vara antisemitism att utmåla den förda israeliska politiken på ett visst sätt. EU bör genast ta bort den definitionen på antisemitism.

Samuel Danofsky sa...

Antisemitismen består av att man demoniserar den judiska staten på ett sätt som inte har någon som helst förankring i varken fakta eller historia. Genom likställandet försöker man dels förminska Förintelsen och dels demonisera det judiska folkets land genom att försöka göra offer till bödlar.

Vissa säger att det här är ett sätt för särskilt européer att bli av med sin egen skuld för vad man tillätt under andra världskriget.

Sedan är det ju även en grov förolämpning att påstå att judar anammat den ideologi som de själva är det ultimata offret för.

Ässet sa...

Demonisera det judiska folkets land? Man visar autentiska foton på israeliska soldater (ihop med foton på andra soldater). Offer till bödlar? Dom israeliska soldater som begår krigsförbrytelser, avrättningar av civila och övergrepp i Gaza och på Västbanken, på vilket sätt skulle dom vara offer? Låter mer som bödlar. Och vad gäller antisemitism eller inte. Dom som utställningen "demoniserar" är dom israelsika soldaterna och därigenom möjligen Israel. Ansavaret läggs på dess arme och statsledning. Finns inget i utställningen som beskyller judar i gemen och därmed ingen antisemitism. Ett genomskinligt försök att tysta ned kritk mot israeliska övergrepp och därmed begränsa yttrandefriheten. Detta borde du som liberal istället bekämpa.

Samuel Danofsky sa...

Ässet,
Ett likställande av Förintelsen och det senaste kriget i Gaza är dels grovt felaktigt rent faktamässigt och historiskt. Det är absurt att likställa det industriellt planerade och med uppsåt genomförda folkmordet på 6 miljoner judar (plus ett antal andra) med en konflikt mellan två stridande parter som tyvärr men utan uppsåt drabbar civila. De civila som drabbats i konflikten mellan Israel och palestinierna genom alla år är som väl är långt mycket färre än de som drabbades av Förintelsen.

Vad som är ännu mer absurt är att man endast likställer det judiska landets konflikt med palestinierna med Förintelsen. Jag ser inget likställande av andra konflikter med Förintelsen om likställandet inte har någon som helst relevans. Det är denan genomgående process av särskiljande och demonisering av det judiska landet som konstituerar antisemitism.

Kritisera gärna Israel om du vill det men gör det på ett vettigt och fördomsfritt sätt!

Jag märker att du har svårt för det eftersom du per automatik säger att israeliska soldater avrättar civila. En klassisk kommentar från människor som väljer att se mellanösternkonflikten i endast svart och vitt utan nyanser och utan en förståelse för att det finns flera parter och aktörer än bara Israel.

Ässet sa...

Tja, det är ju inget som hindrar dig eller andra att likställa andra konflikter med förintelsen om ni anser det lämpligt. Varsågod!