fredag 27 februari 2009
Fredagsragg
I alla fall så önskar jag alla singlar som ska ut lycka till med raggningen. Själv ska jag försöka ragga på min sambo som jag tror ska till samma ställe som jag. Men vi får se... När man ska ragga är det bra att komma i stämning och av någon anledning brukar jag tänka på en låt ur första avsnittet av Flight of the Conchords, så kolla in den och get in the mood:
torsdag 26 februari 2009
Håller vänsterextremismen på att bli ett större hot än högerextremismen?
Om det är vänsterextremister som gjort detta attentat visar det på ett riktigt tydligt sätt att de är idioter!! Södertälje är en invandrartät kommun med bostadsbrist och stundande arbetslöshet. Många människor som vänsterextremister säger sig värna: invandrare, arbetare, sjuka etc. Nu har man terroriserat just dessa människors vardag.
Jag har alltid varit av åsikten att det egentligen inte är så stor skillnad mellan vänsterextrema och högerextrema även ifall de tenderar att ofta slåss med varandra. Deras metoder är snarlika och de är emot dialog och respekt för andras åsikter. De tycker det är ok att använda våld och de vill båda ha en våldsam samhällsrevolution. Båda ett hot mot vår demokrati. Den politiska höger/vänsterskalan kan närmas ses som en cirkel som sluts i toppen av både vänster- och högerextremer:
Frågan är om de inte på sistone är så att vänsterextrema har tagit över täten från nassar och andra när det gäller våldsamhet? Jag tänker på husockupationer, våldsamma demonstrationer och misshandelsfall. Vänsterextrema tenderar också av någon konstig anledning att anamma retorik och åsikter som komme rfrån extrema islamistiska organisationer. En anledning kan vara att vi som samhälle länge sett högerextrema som mer farliga medan vi på ett visst plan ändå ser vänsterextremer i ett sorts romantiskt rödvinsvänsterljus. Nu får det vara slut på det. Alla antidemokratiska extremister är lika illa!
Länks: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, AB1, EX1, Ex2
onsdag 25 februari 2009
Varför har vi monarki?
Monarkin är för mig ett kontrakt mellan folket och kungafamiljen. Varje år betalar vi dem en massa pengar för att leva ett speciellt liv och utföra vissa uppgifter. Det är ett kontrakt med många fördelar (pengar, resor, intressanta upplevelser) och en del nackdelar (offentlighet, strikta traditioner och en begränsad möjlighet att själv välja livsstil).
Vi väljer detta av olika anledningar som tradition, för att det är en mysig kulturinstitution eller för att vi tror att det är bra för Sverige ur marknadsföringsperspektiv. Centralt för en monarki är dock att den upprätthåller vissa myter om exklusivitet och onårbarhet. Vi betalar kungahuset just för att de ska var speciella och inte som vanliga människor.
Därför är det förvånande att acceptansen är så stor för Victorias val av gemål. Helt plötsligt finner jag mig själv vara en traditionalist (vilket för mig är ovanligt). Jag anser nämligen att det faktum att Victoria gifter sig med Daniel innebär att kontraktet mellan kungafamiljen och folket antingen har ändrats eller brutits.
För mig är det viktigt att om vi ska ha en monarki så ska den upprätthålla de traditioner och de myter som vi betalar för. Jag vill inte att mina skattepengar, som kungen ens inte behöver redovisa hur han använder, ska gå till ett "vanligt liv". Jag vill inte att mina skattepengar ska gå till fylleslag i St. Tropez, bröstbilder á la dokusåpakändisar i Hänt Extra eller till bröllop som innebär att kungafamiljen urholkar sin egen särställning. Då försvinner hela poängen med att ha en monarki (oj, här blev jag visst republikan).
Victoria synes mig vara en mycket begåvad person som på alla sätt skulle kunna utföra de alla uppgifter vi ställer på henne med bravur. Självklart tycker även jag att hon själv ska få välja hur hon vill leva sitt liv och med vem. Frågan är bara om det är svenska folket som ska betala för det?
Länks: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, Svd2, SvD3, Exp1, Exp2, Exp3, Exp4, AB1, AB2, AB3
måndag 16 februari 2009
Rådet för diktaturers inbördes beundran
FN:s råd för mänskliga rättigheter bildades för att råda bot på FN:s undermåliga arbete med mänskliga rättigheter. Tyvärr har rådet blivit en plattform för diktaturer att hålla undan verkliga MR-problem från dagordningen.
En viktig reform var rådets "Universal Periodic Review (UPR) mechanism" som på ett "objektivt" och "icke-politiserat"skulle undersöka medlemsländernas uppfyllande av sina åtaganden vad gäller mänskliga rättigheter. Jag kom ihåg när Jan Eliasson (som var med och designade rådet) uttryckte sin stolthet över reformen. Undrar vad han skulle säga idag?
Organisationen UN Watch följer FN:s arbete och har nyligen släppt en rapport om FN:s råd för de mänskliga rättigheterna. Det är deprimerande läsning. UPR-sessionerna har inte fungerat alls. De har istället blivit ett forum för diktaturer att hylla varandra. Endast 8 av rådets 47 medlemmar har använt UPR på ett konstruktivt sätt.
Bara i förra veckan sades följande om situationen i Kina:
Egypten prisade Kinas "endeavor to protect human rights and socio-economic development" och sade "we understand the need of China to keep the death penalty." Iran gratulerade Kinas "efforts to promote human rights" och lyfte fram "the negative impact of the internet," uppmanade Kina att utöka censur för att förbjuda "defamation of religion." Kuba prisade Kina som ett "exceptional country," och uppmanade Kina att verkställa "stict compliance with law. . . to prevent people disguised as human rights activists from trying to destroy the state."
Det är svårt att idag se FN som ett föredöme när det gäller MR elle rinternationella frågor. Istället får man se det som produceras där som en bild av hur det står till i världen. Den bilden är inte ljus.
fredag 13 februari 2009
Vill ha....

tisdag 10 februari 2009
Mitt hopp om valet i Israel
På det sättet får man en bred majoritet som utesluter extremister på högerkanten (dels bosättare och dels förhoppningsvis de ultraortodoxa som kräver stora bidrag utan att själva bidra). Likaså behöver man inte söka stöd hos kommunistiska och mindre seriösa partier som "Green Leaf".
En bred centerkoalition kan forma den breda majoritetsbas som krävs för en trovärdig fredsuppgörelse med palestinierna. Och endast en bred centerregering kan göra trovärdiga och långsiktiga kompromisser.
Media: DN, DN2, SVD, SvD2, SvD3, AB,
måndag 9 februari 2009
Till diplomaternas försvar
Inget kunde vara längre från verkligheten. Jag har själv arbetat på UD och kan intyga att de flesta som arbetar där är mycket seriösa, ambitiösa, intelligenta människor som arbetar mycket hårt för en låg ersättning och vars resultat inte uppskattas i den utsträckning de förtjänar. En som uppmärksammat den felaktiga bilden har skrivit på Expressen om detta.
UD-tjänstemän har t ex uppgifter som att skriva analytiska rapporter om olika länder, situationer och regioner. Dessa rapporter är ofta av mycket hög kvalitet men läses inet av särskilt många. Som utlandstationerad måste man arbeta med allt från dessa analyser, konsulära ärenden till att rent praktiskt hålla ambassaden igång.
Mingel med drinkar är väl roligt den första gången men de flesta kan intyga att man för det mesta endast går på mottagningar för att tjänsten kräver det (trots att man inte får övertid för det) och därmed förlorar man mycket privat tid med familj och vänner.
Den svenska utrikesförvaltningen är i stort behov av en strategisk utvärdering och starkare kopplas till svenska behov, prioriteringar och utrikespolitiska mål. Detta har dock inget att göra med den höga kompetens som de flesta medarbetare på UD besitter.
torsdag 5 februari 2009
Antisemitism på Norrköpings stadsbibliotek
Det är när jag läser att utställningen likställer situationen i Gaza med Förintelsen som jag blir upprörd. Detta är ännu ett exempel för att gränsen flyttats i vårt samhälle när det gäller vad som är rumsren antisemitism. Att likställa palestiniernas situation med Förintelsen är en modern form av antisemitism. Dels så förringar man Förintelsen och försöker göra om historiska fakta och dels så försöker man utmåla Israel som en nazistisk stat. Det sistnämnda är naturligtvis en extra grov förolämpning med tanke på att det var just det judiska folket som utsattes för ett industriellt folkmord av nazisterna.
Det finns många konflikter man rent faktamässigt kan dra paralleller med när det gäller Israel-Palestina. Förintelsen är inte en av dem.
EU har en arbetsdefinition av antisemitism. I den står det bl a följande:
Examples of the ways in which Antisemitism manifests itself with regard to the State of Israel taking into account the overall context could
include:
- Drawing comparisons of contemporary Israeli policy to that of the Nazis
Ordföranden i förening deklarerar också öppet denna ståndpunkt när han, Ibrahim Mohsen, säger:
Det som skedde i förintelsen var fruktansvärt och alla människor sade att det ska aldrig hända igen, men det händer nu igen.
Skäms Ibrahim och skäms Stadsbiblioteket i Nörrköping för att man inte har mer koll på vad antisemitism är!
Uppdatering: Läser nu att utställningen plockas ner. Bra! Men trist att det behövs media för att personal på biblioteket ska känna igen antisemitism.
Uppdatering igen: Vi passa på att tacka min partivän Mathias Sundin i Norrköping för att han uppmärksamamde detta och handlade kraftfullt.
onsdag 4 februari 2009
Förlegad syn på makt
Själv missunnar jag inte folk att tjäna mycket pengar. Det som är viktigt är att vi har ett samhälle som garanterar så många som möjligt samma förutsättningar i form av bra skola, sjukvård och omsorg. men även bra förutsättningar att tjäna pengar, starta företag och uppfylla sina drömmar. Sedan kan självklart resultaten bli väldigt olika för olika människor. Entreprenörer och företagare är ju också de som sedan ska anställa alla industriarbetare så de är ju allra viktigast för att folk ska kunna få jobb. Jag tycker också att rapporten är allmänt studiefientlig. Det är ju inte konstigt att människor som investerar flera år i akademiska studier ofta tjänar mer än de som int evalt att göra samma investering.
DN-debattartikeln tar inte heller upp om det är så att Industriarbetare har fått det bättre sedan 1950. Och det är ju det som är den viktiga frågan. Men det kanske tas upp i själva rapporten? Rapporten visar också att de flesta av de som LO ser som de mäktigaste i Sverige inte alls tjänar särskilt mycket mer än industriarbetare.
LO visar också upp en förlegad syn på makt. Man hänvisar till de parametrar som var gällande i det gamla industrisamhället; innehav av finansiellt kapital. I dagens informationssamhälle består makt av så mycket mer: kunskap, nätverk, kontakter, trovärdighet och medianärvaro.
Hela rapporten osar populism och förlegad klassretorik. Särskilt när man tänker på att alla industriarbetare endast jämförs med de 198 (enligt LO) mäktigaste personerna i Sverige.
måndag 2 februari 2009
Super Bowl XLIII
Jag hejade på Steelers i finalen (även ifall jag sedan länge är ett Patriots-fan i NFL och ett Michigan Wolverines-fan på collegenivå). Stålstaden som numera dras med ekonomiska problem av stora mått har inte mycket mer än ett grymt bra fotbollslag. Kanske var det inte så överraskande att de vann till slut med 27-23 men det var på håret. Avgörandet kom när det återstod 35 sekunder.
Uppdatering: Matchen innehöll också den längsta "interception" som lett till en touchdown i Super Bowl. Kolla in:
Helt otroligt! Jag älskar amerikansk fotboll. Det är den bästa TV-sporten som finns. Den längsta interception någonsin i NFL kan ni se här (tack för länk). Jag orkade inte sitta uppe och titta men kvällen till ära hade min underbara flickvän lagat äkta Chicken Wings med Louisiana Hot Sauce på recept från Hooters. Jag fixade Blue Cheese-dressingen.