torsdag 15 januari 2009

Antisemitismen bubblar upp över ytan

Det verkar som om konflikten i Gaza har blivit ett tillfälle för många att tycka det är legitimt att yttra sina antisemitiska åsikter. Vi läser allt mer på bloggar och i andra medier om zionistiska konspirationer, hämndlystna judar och likställandet mellan Förintelsen och Gaza.

I en morgonsoffa på SVT hörde jag det gamla mp-språkröret Birger Schlaug hänvisa till Israels agerande som "gammaltestamentsenligt", vilket är ett klassiskt antisemitiskt grepp.

SMS-upprop sprids om att vissa affärer med judiskt ägande stöder den israeliska krigsmaskinen vilket i vissa fall lett till vandalisering.

Det är tragiskt att människor inte kan hålla isär saklig kritik mot Israel och antisemitism. Försvaret är också ofta "Typiskt judarna att anklaga folk för att vara antisemiter bara för att de kritiserar Israel". Det blir en sorts dubbelvolt i antisemitism.

I andra länder har det gått ännu längre. I Danmark skottskadades två israeler av en ung muslimsk man. Det är oacceptabelt och avskyvärt att det svenska samhället verkar ha en större tolerans för antisemitism när mellanösternkonflikten trappas upp. Och det är sjukt att det finns människor och organisationer som tycker att våldet mot civila judar varhelst i världen är legitimt.
Uppdatering: Sydsvenskan rapporterar om ett nytt hatbrott mot Judiska församlingen i Malmö.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Varför måste "gammaltestamentsenligt" vara antisemitiskt? Är man automatiskt antisemit om man kritiserar Israel?

Samuel Danofsky sa...

Att säga att judar eller Israel agerar "gammaltestamenstenligt" är ett typexempel på vad som kallas kristen antisemitism.

Eftersom den judiska religionen inte tror på det Nya testamentet med Jesus etc (och enligt kristendomen en mer utvecklad/bättre teologi) anklagade man ofta judar för att agera gammaltestamentsenligt vilket alltså var sämre och innehöll en massa ondskefullt beteende.

Man är inte automatiskt antisemit om man kritiserar Israel. men om man kritiserar Israel osakligt och använder sig av en massa stereotyper och fördomar när man gör det, då ger man uttryck för antisemitism. Många vet inte om att de ger uttryck för antisemitism eftersom vissa fördomar om judar/Irseal är allmänt accepterade i vissa samhällen och grupper.

Juristen sa...

Vi har en ny form av nazister i samhället... Vänsterextrema och och judehatande muslimer sällar sig numera till kategorin neo-nazister. Inte en enda högerextrem kan tänkas ligga bakom, då hade polisen redan haft dessa anhållna.

Tänker osökt på protesten i Malmö där man hade klistrat upp ett hakkors gjort med pärlor som man hade på dagis. Sådan estetisk kreativitet i kombination brukar i 9999 av 10000 komma ifrån vänsterfalangen när det handlar om protester.

Således, de vänsterextrema hamnar i ett moment 22 där deras hatobjekt är bla. högerextrema men när det handlar om att protestera emot Israel skyr man inga medel och glömmer bort all ideologi för rent och skär uppvisning i judehat.

Det gäller att politikerna är på tårna nu och verkligen ser till, verkligheten. Det är dags att visa samma avsky mot denna jäsande surdeg i form av islamister och vänsterextrema som nu legitimerar antisemitismen i samhället. Men bara för de skäl som de själva tycker är försvarliga. Eller ja, det enda; hatet mot Israel och judar i allmänhet.

De högerextrema nazisterna är så marginaliserade idag att de knappt syns eller hörs. Det finns inte på kartan att de har viftat med hakkors efter att situationen i Gaza uppstod.

Blunda inte och tänk så enkelspårigt att bara högerextrema har "monopolet" i nazistsymboler. Bilder från både Sverige och Danmark vittnar om att de som klart gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp i demonstrationerna i allra högsta grad inte är högerextrema.

Till sist, lyssna på Bob Dylans "Neighborhood bully" från skivan Infidels. En alltid så högaktuell tolkning av hur illa omvärlden ser på Israel i konflikter.

Laertes sa...

Äh, gamla testamentet används för att beskriva att någonting är väldigt våldsamt eller mycket omfattande, om man läst gamla testamentet inser man att det är ganska passande. Gamla testamentet är också en del av de kristnas bibel och uttrycket har använts i alla tider i alla möjliga situationer, att försöka få uttrycket "gammaltestamentlig" till att vara antisemitiskt är okunnigt. Måpnga människor skriver under på att hundratals dödade barn för att hämnas en jämförelsevis ofarlig raketbeskjutning är att betrakta som "gammaltestamentlig".

Miljöpartiet är för övrigt det minst antisemitiska partiet i Sverige, men det är ju alltid bekvämt att dra upp antisemitkortet.

Samuel Danofsky sa...

Laertes,

Jag tror inte att miljöpartiet är ett antisemitiskt parti. Däremot tror jag att Birger Schlaug ovetandes gav uttryck för en antisemitisk schablon.

Ordet "gammaltestamenstenlig" skulle kunna användas i många sammanhang men det används nästan uteslutande i Sverige när man talar om Israel eller judar. Det har sin historiska förklaring i vad som kallas kristen antisemitism. Läs gärna mer om kristen antisemitism: http://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_and_antisemitism