söndag 3 maj 2009

Tokyos fräschaste sushi

Mat i Japan är viktigt. Och varje stad och region har sina specialiteter. Sushi är Tokyos paradgren. Det är i Tokyo du hittar den finaste sushin och de bästa sushirestaurangerna. Tokyos fiskmarknad, Tsukiji, är också den största. Här börjar kommersen redan vid fem på morgonen. I centrum står självklart tonfiskauktionen. Tonfisk är ju centralt i varje sushi- eller sashimimåltid och olika kvaliter och delar på tonfisken kan kosta väldigt olika.

På auktionen finns dels grossister och dels köpare från olika restauranger och matvaruhus. Grossisterna styckar tonfisken och säljer den sedan vidare.

Om man vill äta den fräschaste sushin i Tokyo så ska man gå till Tsukiji tidigt på morgonen och gå till en av fiskmarknadens egna sushirestauranger som öppnar klockan 06.00. Inte billigt men otroligt fräscht och gott. Även om det är en liten konstig känsla att äta sushi till frukost.

Lägg märke till hur fet och mör tonfisken ser ut jämfört med den torra och rosa ursäkt till tonfisk som serveras i Sverige. Det är helt avgörande vilken del av tonfisken som serveras (köttet från magen är det finaste) och vilken kvalitet det är på själva fisken. En riktigt fin tonfisk smälter i munnen och har en rejält fet konsistens. Om du är i Tokyo får du inte missa Tsukiji - en fantastisk upplevelse och riktigt god sushi!

0 kommentarer: