fredag 17 april 2009

Pirate Bye-Bye

Så föll domen. För den som nånsin besökt Pirate Bay och gjort sökningar där är det ganska uppenbart att det är en affärsverksamhet som bidrar till att göra upphovsrättsskyddat material tillgängligt. Jag är därför inte särskilt förvånad över att de fälldes. Jag tycker också att det är rätt att de dömdes för att ha tjänat pengar på att bidra till intrång i andra människors upphovsrätt.

Däremot kan man förvånas över att straffen blev så hårda som de blev. 1 år i fängelse är lång tid i Sverige. Jag är också förvånad över skadeståndet på 30 miljoner. Skitmycket pengar!! Åtalet gällde ju endast 33 upphovsrättsskyddade material. Om åtalet hade gällt alla de upphovsrättsskyddade titlar som sprids på Pirate Bay hade jag förstått beloppet men nu verkar det orimligt högt. Mitt juridiskt ovetenskapliga tips är att Pirate Bay kommer bli dömt även i högre instanser men att fängelsestraffet och skadeståndet kommer minska.

Vill även tillägga att allt dravel om att detta skulle vara en politiskt motiverad rättegång och att detta innebär en inskränkning i demokratin är just - dravel. De ökningar i antalet medlemmar i Piratpartiet som vi ser idag kommer vara lika kortvarigt som i alla enfrågerörelser.

Media: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10

2 kommentarer:

Tor sa...

I domen står:
“Rätten till denna ersättning är alltså inte beroende av att det visas att målsägandebolagen lidit någon faktisk skada och att det olovliga förfogandet därmed orsakat skada.”Skadeståndet är alltså inte baserat på någon faktisk skada. Även om forskare skulle visa att det inte finns någon vetenskapligt belagd koppling mellan olagliga nedladdningar och utebliven försäljning verkar det alltså som om tingsrätten anser att det saknar betydelse i sammanhanget.

Juristen sa...

Du avfärdar påståendena om att TPB-domen skulle vara politisk som "dravel". Håller du fortfarande fast vid detta efter allt som har framkommit om rådmannens jäv? Om ja; Då saknar du all trovärdighet.